Dit is een voorbeeldreis. Duur van de reis, programma, soort hotels en restaurants, passen wij graag aan Uw wensen en budget aan.

Omschrijving
Riga en Tallinn

In Riga, de hoofdstad van Letland, is in de loop van eeuwen een groot aantal bouwstijlen toegepast. Verder was Riga gedurende eeuwen omringd door muren. Binnen deze muren ontstond een labyrint van nauwe kronkelende steegjes waarbij huizen bot op elkaar gebouwd werden. Overburen kunnen hier handen schudden door het openstaande raam en liefhebbers van architectonische hoogstandjes kunnen dagen zoet zijn met het bewonderen van Riga.

Een bezoeker aan Estland doet een veelheid aan indrukken op. Zo is het oude centrum van de hoofdstad Tallinn als een tot leven gekomen Anton Pieck prent waarin de Middeleeuwen nog steeds voort lijken te duren. Hiertegenover staan vlak buiten dit oude centrum de ultra moderne kantoren en supermarkten als teken van de niet te stuiten economische inhaalslag. De troosteloze buitenwijken vol grauwe en verwaarloosde flats zijn echter het bewijs dat Estland het afgezworen communisme nog niet volledig te boven is.

 

Programma:

Dag 1:

U vliegt vandaag van Amsterdam rechtstreeks naar Riga. Aankomst op de luchthaven van Riga.
De Engels sprekende gidsen wachten de gasten op met luxe touringcars. Onderweg naar het hotel wordt over het land verteld en zal een mooie route worden genomen, waarbij de gasten een eerste indruk krijgen van de stad. Na aankomst in het hotel krijgen de gasten een welkomstdrankje (glas champagne of jus d’orange), er zal worden ingecheckt en zullen de koffers tijdens het drankje door het hotel op de kamers worden gebracht.


Hotel Grand Palace (5 sterren)

Het hotel Grand Palace ligt in het oude centrum van Riga, omgeven door middeleeuwse monumenten, op loopafstand van het bruisende winkel- en uitgaansgedeelte van de stad. Het hotel biedt reizigers een warm en comfortabel gevoel, die samengaat met een uitstekende service. De intieme sfeer, een combinatie van Russische en Europese invloeden, weergeeft een romantische cultuur uit het verleden. Er zijn 56 kamers die van alle gemakken voorzien zijn!

 

Na de incheck wordt u bij uw hotel opgehaald voor een 3 uur  durende Riga Sightseeing.
De rondleiding vindt plaats te voet door het oudste stadsgedeelte van Riga. Er wordt een bezoek gebracht aan de St. Peters kerk, het Riga Kasteel, de originele Gilde Huizen, Dom Kathedraal (er wordt een privé concert op de orgel gegeven van ong. 20 minuten) – Riga Dom Kathedraal heeft één van de grootste en meest fameuze orgels in Europa. Het orgel heeft 6768 pijpen en is gebouwd in de 19e eeuw. De tour eindigt weer bij uw hotel, waar u een diner krijgt aangeboden (3-gangen menu met koffie/thee/water en een glas rode of witte wijn per persoon) .
Overnachting in het hotel.
 
Dag 2:
 
Buffet ontbijt in het hotel. Hierna wordt u per bus opgehaald voor een transfer naar Rundale (ca.80km). Bij aankomst bij het barokke Rundale Paleis krijgt u een rondleiding. Tevens is er een Barok muziek concert (viool 16e eeuw, vleugel 19e eeuw en fluit, muzikanten in barok kostuum) in de Witte Hal van het paleis met een glas champagne geserveerd door een ober in kostuum. De lunch wordt u aangeboden in het restaurant van het paleis (3 gangen menu inclusief thee/koffie/water).
Na de lunch transfer naar Riga.
Aankomst in Riga en transfer naar het bad- en beautycentrum "Joker klub
".

6 Verschillende sauna’s met aromatherapie, jacuzzi baden en een sfeervol zwembad met watervallen in een schitterende omgeving. Na de sauna is er de mogelijkheid om te genieten van een massage (op aanvraag) en rustgevende kruidenthee met honing. Na deze ontspannende middag wordt u naar uw hotel teruggebracht.

Diner in restaurant “Kalku Varti” (3-gangen diner, inclusief koffie/water, 1 glas rode of witte wijn per persoon), op korte loopafstand van uw hotel. Na het diner kunt u op eigen gelegenheid het nachtleven van Riga ontdekken!

 
Dag 3:

Buffet ontbijt in het hotel. Hierna transfer naar het Gauja Nationaal Park in Sigulda (ca. 50km van Riga). Na aankost krijgt u een excursie door het Gauja Nationaal Park en een bezoek aan het middeleeuwse kasteel van Turaida en de ruïnes van het Sigulda kasteel. Verrassing: Ridder Show, ridder gevecht in middeleeuwse kostuums en een kleine clinic boogschieten voor de gasten.
Transfer naar Restaurant “Aparjods”. Hier maakt u kennis met een traditionele Letse lunch in een typisch Lets restaurant waar de gasten kennis kunnen maken met de Letse specialiteiten en het Letse bier. Na de lunch transfer naar de bobsleebaan in Sigulda. Dit is een unieke mogelijkheid om met maximaal 3 personen per keer het gevoel te ervaren van een bobslee. Gedurende de zomer kan er ook gebobd worden, dan wordt de bobslee voorzien van wielen.
Transfer terug naar Riga. Voor het diner is er een kleine wandeling naar het restaurant “Zivju” (3-gangen menu, inclusief koffie/thee/water, 1 glas rode of witte wijn per persoon).
 
Dag 4:
 
Buffet ontbijt in het hotel, hierna wordt er uitgecheckt en dient u  zich gereed maken voor een mooie busreis naar Tallinn in Estland. Koffiepauze in herenhuis “Villa Amende” met 2 broodjes, koffie/thee/water en sap, korte stadstoer in Paernu en de mogelijkheid een frisse neus te halen op het strand bij Villa Amende. Vervolg transfer naar Tallinn.
 
Aankomst en check -in in het hotel (Hotel Uniquestay***, Hotel Domina City****, Hotel St. Petersburg****), tijdens de aankomst wordt er een welkomstdrankje (champagne of frisdrank) geserveerd, terwijl de koffers in de tussentijd naar de kamers worden gebracht.

Hotel Domina City (4 sterren)

Het hotel uit 1940 ligt in het oude centrum van Tallinn. In 2001 zijn de in totaal 68 kamers geheel gerenoveerd en voorzien van alle gemakken. Tevens heeft het hotel een sauna met een 8 persoons  jaquzzi en een bar.

 

16:00 Kleine wandeling naar het Domenicaanse Klooster: Het programma “Een stap naar zeven eeuwen terug” is een toer waarbij elke gast een fakkel krijgt aangereikt. Hierdoor ontstaat een bijna magische sfeer als ze door een monnik of non (geacteerd door een gecertificeerde gids) door het donkere, middeleeuwse klooster worden geleid. De slaapkamers van de monniken of nonnen worden bekeken en er wordt verteld over het vroegere leven van de monnik of non, maar ook over hun leven hedentendage. In de kelders bevinden zich enkele oude gegraveerde grafstenen, hier wordt een typisch Estlandse traditionele likeur – Vana Tallinn – geserveerd. Tijdens het genieten van dit drankje worden de legendes en historie van het klooster in geuren en kleuren verteld.
 
17:30 ~Kleine wandeling terug naar het hotel
De gasten krijgen wat vrije tijd te besteden teneinde zich op te frissen of alleen de stad te ontdekken.
19:45 ~Kleine wandeling naar het restaurant
20:00 ~Diner in restaurant “Maiasmokk (3-gangen menu met koffie, thee, ijswater, 1 glas rode of witte wijn per persoon)
22:30 ~Wandeling terug naar het hotel
Overnachting in het hotel.

Dag 5

Buffet ontbijt in het hotel
09:00 ~Wandelen naar Het Huis van de Zwarthoofd Broederschap voor een speciaal evenement “Ontmoeting met Oude Thomas and de zoektocht naar de Verloren Sleutel van Tallinn”
09:30-10:15 ~Ontvangst in het Huis van de Zwarthoofd Broederschap door het symbool van Tallinn - Oude Thomas (acteur), de bewaker en vlagbewaarder van de stad, die een oogje in het zeil houdt op de stad vanaf zijn statuut op het stadhuis, vanaf de middeleeuwen tot nu. Na de verwelkoming en wat achtergrond verhalen van Oude Thomas en het leven in de middeleeuwen, zal Oude Thomas de groep vragen hem te helpen met het zoeken naar de sleutel van de stad, welke hij heeft verloren. De gasten worden ingedeeld in teams. Canapés en champagne worden, tijdens de indeling van de teams, geserveerd en muzikanten gekleed in middeleeuwse kledij brengen sfeervolle muziek ten gehore. 
10:15-13:00 ~Elk team heeft een gids die de groep meeneemt naar historisch belangrijke plaatsen, die door Oude Thomas zijn genoemd. Daar moeten de gasten gaan zoeken naar de sleutel. Ondertussen vertelt de gids over de stad Tallinn, waardoor de groep spelenderwijs leert over interessante weetjes en feitjes (beetje teambuilding gecombineerd met plezier en achtergrond informatie over het land en de stad).
13:00 ~Uiteindelijk zullen de gasten worden gedirigeerd naar het folklore restaurant “Little Piggy Inn alwaar de eerst aankomende groep de sleutel zal vinden. Het blijkt dat Oude Thomas zijn sleutel hier is verloren toen hij gisterenavond met zijn vrienden een pintje aan het drinken was. Oude Thomas wil iedereen toch bedanken voor de moeite en zal de gasten belonen met Estlands bier en het winnende team krijgt de sleutel overhandigd als teken van broederschap.
14:30 ~Transfer naar de haven van Tallinn
15:00–18:00 ~Hier wacht een oude traditionele, houten schoener de gasten op te gaan zeilen langs de kust van Tallinn. De gasten krijgen vanaf zee een goed zicht op de oude stad met haar mooie torentjes en kerken. Ook zullen de kleine, pittoreske eilandjes voor de kust van Tallinn worden bezocht en bekeken.

18:00 ~Transfer naar het hotel.

19:45 ~Kleine wandeling onder begeleiding van een gids naar het restaurant voor diner.
20:00 ~Middeleeuwse avond in restaurant Olde Hansa” ~
Olde Hansa is een authentiek, middeleeuws restaurant met een grote selectie uit middeleeuwse specialiteiten. De gasten worden verwelkomd volgens middeleeuwse tradities en rituelen door de obers in originele kledij. Het officiële Marktgilde Zaterdagfeest kan beginnen. Een ruime selectie aan middeleeuwse specialiteiten wordt geserveerd: Leverpaté, hüttenkäse, notenbrood, zalm in notensaus, ossenhaas, gerstkoek met nootjes, gerookte zuurkool, gemberwortel, komkommer op zuur, augurk met saffraan, verse zwarte bessensaus, kruidenbrood and roggebrood, diverse verse kaassoorten, warme appeltaart met honing en amandelmelk, koffie/thee, water, 0,5 l Estlands bier.
22:30 Wandelen naar het hotel
Overnachting in het hotel

Dag 6

Buffet ontbijt in het hotel
10:00 ~Transfer naar het Tallinn Paardenrenbaan
 
10:30-11:00 ~Bij aankomst zullen officiële instructeurs uitleg geven over de renbaan, de wedstrijden en de spelregels. De gasten krijgen wedstrijdformulieren, waarmee ze op hun favoriete paard kunnen wedden of op één van hun naaste groepsleden!
 
11:00-12:30 ~Paardenrennen – elke wedstrijd bestaat uit vijf deelnemers met een jockey, de gasten krijgen de mogelijkheid te rijden op een echte tweewielige harddraverrijtuig (zgn. sulky) – één wedstrijd inclusief de voorbereidingen heeft ongeveer 15 minuten nodig. Er wordt rekening gehouden met ongeveer 8 wedstrijden met 5 paarden tegelijk. Het team die de meeste wedstrijden heeft gewonnen, is de uiteindelijke winnaar. Uiteraard kan iedereen van de groep wedden op een ieders favoriet. Drankjes: glas 0.5l bier per persoon, glas wijn per persoon, glas mineraal water of sap per persoon.
 
12:30-13:00 ~Officiële prijsuitreiking met echte bekers voor de winnaar
 
13:00 ~Transfer naar restaurant “Karl Friedrich” voor lunch
13:00 -14:30 Lunch in restaurant “Karl Friedrich (3-gangen menu met koffie, thee of ijswater)

14:30 ~Transfer naar het Open Lucht Museum Rocca-al-Mare
15:00 ~Aankomst in Rocca-al-Mare, welkomstdrankje (bier of wijn) en live folk muziek. Eén Estlandse boer met zijn knecht (acteurs) van de Veskimöldre Boerderij komen de groep vergezellen met hun verhalen over deze boerderij en de competitie tussen beide mannen wie nu eigenlijk de sterkste is en wie het best ligt bij de vrouwtjes. Ze vragen de gasten mee te komen naar de farm, het vervoer van de paardenrenbaan naar de boerderij gaat per rijtuig. De gasten kunnen dan bepalen (en meedoen) wie van de 2 heren gelijk heeft. De groep wordt opgedeeld in teams.
10:30-11:30 ~Teamspirit op de Boerderij ~ verschillende ouderwetse boerderij activiteiten worden de gasten geleerd met antieke gereedschappen en machines uit het museum: het verdelen, spinnen en verven van wol, houthakken (er wordt de mannen gevraagd zoveel mogelijk hout te hakken binnen een bepaalde tijd), houtzagen, bijl gooien (typisch Estlands) en nog meer. Al deze activiteiten worden uiteraard aangevuld met humor van de boeren (wie van ons is nou de beste?) en de gasten worden gestimuleerd zo slim mogelijk te zijn teneinde met elkaar te kunnen samenwerken. De laatste contest is het bouwen van een hondenhok door verschillende teams. Hierbij wordt op tijd en creativiteit gelet. Uiteraard zal het beste team achteraf worden beloond (op de boerderij is altijd een groot vat Estlands bier bij de hand!). Hierna krijgt de groep een plattegrond van de omgeving van Rocca-al-Mare.
16:00-17:00 ~Korte rondleiding door het Rocca-al-Mare Open Lucht Museum, beginnende vanaf de boerderij.
17:30 ~Transfer terug naar het hotel
18:00 ~Korte wandeling onder begeleiding van een gids naar het restaurant “Gloria” 
18:15-20:00 ~Wijnproeven in de wijnkelder van het restaurant “Gloria” in een besloten ruimte waarbij een heerlijk haardvuur zal branden. Er worden wijnen geproefd, welke uit 4 verschillende regionen van Estland komen. Dit wordt aangevuld met water en kruidenbrood.
 
20:00-21:30 ~Gala diner in restaurant “Gloria” (3-gangen menu met thee, koffie, water, 1/2 fles rode of witte wijn per persoon) met live muziek tijdens het diner: piano en viool.
22:30 ~Korte wandeling terug naar het hotel
Overnachting in het hotel
 
Dag 7
           
Buffet ontbijt in het hotel.
Vrije tijd voor de gasten. Uitchecken van de kamers, de koffers worden opgehaald vanaf de kamers en er zal onder begeleiding van een gids een transfer voor de groep worden geregeld naar de luchthaven.

 
**einde van het programma**

RIGA – ALGEMENE INFORMATIE
 
Lokatie: Riga, de hoofdstad van Letland, ligt aan de Daugava Rivier 20 kilometer van de Baltische kust, op 56'58' N en 14'12' E. De afstand naar Helsinki is 360 kilometer, naar Berlijn 840 kilometer en naar Moskou 960 kilometer.
Klimaat: Jaarlijkse gemiddelde temperatuur: + 6,6' C. januari: -2,7' C, maart: -0,1' C, mei: +9,9' C, juli: +17,1' C, september: +13,5' C en november: +2,0' C.
Inwoners: Het aantal inwoners is 50.000, zij bezitten voornamelijk de Letse en Russische nationaliteit en kleine gemeenschappen van mensen afkomstig uit Belarus, de Oekraïne en Polen.
Taal: Lets, een Indo-europese, niet-Slavische en niet-Duitse taal, alleen vergelijkbaar met de Litouweense taal. Daarnaast spreekt bijna iedereen Russisch, Engels en/of Duits.
Godsdienst: Voornamelijk Protestants (Lutheraans) met een klein aantal Rooms Katholieken en een grote Russisch  Orthodoxe gemeenschap.
Lokale tijd: Oost Europese tijdzone, GMT + 2 uur
Nationale feestdagen: 1 januari (Nieuwjaarsdag), maart/april (Goede Vrijdag), 1 mei (Dag van de Arbeid), 23 en 24 juni  (Zonnewende), 18 november (Onafhankelijkheidsdag), 25 december (Kerstdag), 26 december (Pakjesdag), 31 december   (Oudejaarsdag).
Munteenheid: Lats, 1 lat = 100 santimi. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 santimi en 1 en 2 lats. Er zijn bank biljetten van 5, 10, 20, 50, 100 en 500 lats. 1 Lat is ongeveer 2 USD.
Credit cards: Alle gangbare credit cards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken.
Openingstijden: Banken zijn geopend van maandag-vrijdag 09.00-16.00 uur en zaterdag van 09.00-12.30 uur. Winkels zijn geopend van maandag tot vrijdag 09.00-19.00 uur en zaterdag van 09.00-16.00 uur. Een aantal supermarkten en wisselkantoren zijn 24 uur per dag geopend.
Telefoon: IDD systeem is beschikbaar in alle hotels.  Telefoonkaarten zijn bruikbaar in telefooncellen. GSM is overal te gebruiken.
Foto service: 1 uur foto service is alom beschikbaar.
Elektriciteit: 220 volts AC, 50 hertz, Europese-stijl 2-pin pluggen.
Taxi: Taxi’s rondom internationale hotels gebruiken een meter. Bij privé taxi’s dient een prijs van te voren afgesproken te worden.
Visa: Voor de meeste nationaliteiten is een visa niet nodig. Zo wel, dan is er is de mogelijkheid een visa te verkrijgen op de luchthaven van Riga.
Tax free: Belastingvrij winkelen is mogelijk op de luchthaven bij vertrek. De winkels bieden een ruime selectie voor een redelijke prijs.
Luchthaven: De luchthaven van Riga ligt op 8 km verwijderd van het stadscentrum. De luchthaven beschikt over de mogelijkheid grote toestellen te accommoderen.
 
 
 
TALLINN – ALGEMENE INFORMATIE
 
Lokatie: Tallinn is de hoofdstad van Estland en ligt in Noord Europa, het noord westen van de Baltische Staten 80 kilometer ten zuiden van Helsinki en grenst aan de Golf van Finland. 59’26’ N en 24’46’ E.  Afstand naar Stockholm is 380 kilometer, naar St. Petersburg 400 kilometer en naar Berlijn 1030 kilometer.
Klimaat: Het klimaat in Estland is gematigd en wordt gekarakteriseerd door warme zomers en vrij koude winters. Er staat meestal een wind en het is vochtig, dit door de ligging aan de Baltische Zee.  De jaarlijkse gemiddelde temperatuur varieert van + 20, 9’ C in de zomer (juli is de warmste maand) tot –8‘ C in de winter. In de zomer kan de temperatuur soms stijgen tot 30’ C en hoger en in de winter dalen tot – 30’ C.                
Inwoners: Het aantal inwoners is 410.000 waarvan de helft bestaat uit Estlanders, 40% Russen en 10% kleine gemeenschappen van mensen afkomstig uit Belarus, de Oekraïne en Finland.
Taal: De Estlandse taal  behoort tot de Fins-Oegrisch talen groep. Bijna iedereen spreekt Engels, Fins en Russische.
Godsdienst: Voornamelijk Protestants (Lutheraans) maar ook Russisch Orthodox.
Lokale tijd: Oost Europese tijdzone, GMT + 2 uur
Nationale feestdagen: 1 januari (Nieuwjaarsdag), 24 februari (Onafhankelijkheidsdag), maart/april (Goede Vrijdag), 1 mei (meidag), mei/juni (Zonnewende), 23 juni (Bevrijdingsdag), 24 juni (Midzomerdag), 20 augustus (Russische Onafhankelijkheidsdag), 25 december (Kerstdag), 26 december (Pakjesdag) en 31 december  (Oudejaarsdag).
Munteenheid: Kronen, 1 kroon = 100 sents. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 sents en 1 en 5 kronen. Er zijn bank biljetten van 5, 10, 25, 50, en 100 kronen. 1 EUR is 15,65 EEK.
Credit cards: Alle gangbare credit cards worden geaccepteerd in hotels, restaurants, winkels en banken.
Openingstijden: Banken zijn geopend van maandag-vrijdag 09.00-16.00 uur. De meeste banken zijn gesloten op zaterdag en zondag. Wisselkantoren zijn geopend van maandag-vrijdag van 09.00-18.00 uur en op zaterdag van 09.00-15.00 uur. Winkels zijn geopend van maandag-vrijdag 09.00-19.00 uur en zaterdag van 09.00-16.00 uur. Sommige winkels blijven open tot 20.00 uur, 21.00 uur of zelfs 22.00 uur en sommige zijn ook op zondag open. Een aantal supermarkten en wisselkantoren zijn 24 uur per dag geopend.
Telefoon: IDD systeem is beschikbaar in alle hotels. Telefoonkaarten zijn bruikbaar in telefooncellen. GSM is overal te gebruiken.
Foto service: 1 uur foto service is alom beschikbaar.
Elektriciteit: 220 volts AC, 50 hertz,  Europese-stijl 2-pin pluggen.
Taxi: Alle gecertificeerde taxi’s gebruiken een meter.
Visa: Voor de meeste nationaliteiten is een visa niet nodig. Zo wel, dan is er is de mogelijkheid een visa te verkrijgen op de luchthaven van Tallinn.
Tax free: Belastingvrij winkelen is mogelijk op de luchthaven bij vertrek. De winkels bieden een ruime selectie voor een redelijke prijs.
Luchthaven: De luchthaven van Tallinn ligt op 5 km verwijderd van het stadscentrum. De luchthaven is onlangs compleet gerenoveerd.